Mama | borstvoeding, waarom ik het niet deed

Borstvoeding. Het is en blijft een gevoelig punt. Je hoort voornamelijk verhalen over waarom je het wél zou moeten doen. En hoewel ik deze niet zal ontkrachten – want ik geloof echt dat dit goed is voor je kindje – is het wel belangrijk dat je achter deze keuze staat. Misschien sta je op het punt om een keuze hierin te maken, ben je nog oriënterende óf zoek je bevestiging om het niet te doen. Zoals de titel al zegt. Ik gaf geen borstvoeding. En ik vertel je waarom.

Laat ik voorop stellen dat ik niet weet of ik überhaupt borstvoeding had kunnen geven. Het is geen medische keuze geweest waarom ik het niet gedaan heb. Vanaf het begin ben ik daar heel duidelijk over geweest. Ik voelde me hier niet goed bij. Eén ding is zeker, welke keuze jij ook maakt. Alles is goed.

Mentaal

De mentale druk is voor mij de nummer één reden geweest waarom ik geen borstvoeding wilde geven. Mijn eerste zwangerschap kan ik niet als een van de mooiste periodes uit mijn leven bestempelen. Ik had moeite met de mentale veranderingen en heb om die reden bewust ervoor gekozen om geen borstvoeding te geven. Ik zag mezelf, mentaal gezien, verder weg zinken als ik het wel had gedaan. Als ik hierop terugkijk heb ik hier goed aan gedaan. Door de druk van borstvoeding er niet bij te nemen heb ik alles veel sneller een plekje kunnen geven. Ik gaf geen borstvoeding, maar ik kon er wel 100% zijn voor de kleine man!

Het samen doen

We kiezen er samen voor om een baby te krijgen dus wat is er dan fijner dan dat je het voeden ook daadwerkelijk samen met je partner kan doen? Ik vond het heerlijk en we zijn een fijn team samen. Je relatie kan met een baby behoorlijk onder druk komen te liggen. Waar je partner altijd op nummer één stond, ben je nu ineens samen verantwoordelijk voor het leven van een baby. Ik genoot er echt van om mijn partner de baby ook de fles te zien geven.

Newbornshoot Oesterdam Tholen
Foto gemaakt door Totem Fotografie | Locatie: Oesterdam in Tholen

Geen oergevoel

Ik voelde geen enkele behoefte om borstvoeding te geven. Geen oergevoel dus. Ik heb erg veel respect voor de vrouwen die het wel doen. Maar ik wilde geen polonaise aan mijn lijf en het is oké als jij dat ook voelt. Doe vooral wat je gevoel je ingeeft! Dat is overigens één van de wijze lessen die het moederschap mij heeft geleerd.

Doe wat je gevoel je ingeeft.

Tijd

Het geven van borstvoeding kost enorm veel tijd. Sowieso is het begin met een baby ontzettend veel werk. Wat natuurlijk prima is, want een baby is gewoon veel werk. Ik hou alleen van de vrijheid. En aangezien die al behoorlijk ingeperkt werd, was het mij niet waard om daar ook extra tijd in te steken. Ik wilde er van genieten.

Beperkte bewegingsvrijheid

Tijdens een zwangerschap let je extra op wat je eet en drinkt. Volgens de bekende lijst van het voedingscentrum mag je heel veel etenswaren niet meer nuttigen tijdens een zwangerschap. Ook bij borstvoeding wordt deze beperking doorgezet. Daarnaast ben ik echt een gezelschapsdier. Dus om mezelf bij elke voeding af te zonderen vond ik maar niks. Tuurlijk kun je ervoor kiezen om het te doen waar iedereen bij is, maar voor mij voelde dat niet goed.

Meten is weten

Ik vond het enorm prettig om te weten hoeveel de baby binnen kreeg (iets met een controlfreak zijn). Dit kan nu eenmaal niet bij borstvoeding, tenzij je kolft en het vanuit de fles geeft, dan kan het natuurlijk wel.

Vaak heb ik mij afgevraagd of ik niet egoïstisch ben omdat ik onze kinderen niet het “beste” heb gegeven. Maar nee. Onze kinderen hebben wat aan een moeder die er ook voor ze kan zijn. Dus ik kies ervoor om deze strijd niet aan te gaan, en te vertrouwen op de prachtige wetenschap die achter de kunstvoeding zit.

Hoe heb jij je kind(jes) gevoed?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: